dilluns, 16 de desembre del 2013

WONDER de R.J. Palacio





1- De què tracta aquest llibre?

El llibre tracta sobre el primer any d'escola d'un nen de deu anys, l'August Pullman (Auggie pels familiars), que va néixer amb una sèrie de problemes, els quals li estan fent la vida impossible. Té la cara deformada, ha estat sotmès a diverses operacions i porta uns audiòfons per sentir-hi millor. Té una germana, la Via, la qual li mostra sempre un afecte especial juntament amb els seu pare i la seva mare.


2- Com és l'August, el protagonista?
 
Físicament, el noi és molt estrany. Té els ulls un parell de dits més avall d'on els hauria de tenir, gairebé ja a la galta. Els té molt inclinats avall fent un angle molt exagerat, gairebé com si algú li hagués fet dos tallets diagonals a la cara; l'esquerre clarament més avall que el dret. Els té sortits enfora, perquè la cavitat ocular no és prou fonda per encabir-los. Les parpelles superiors sempre estan mig tancades, com si estigués a punt d'adormir-se. Les inferiors li pengen tant que sembla que hi hagi una cordeta invisible que les tiba cap avall. Se li veu perfectament el vermell de dintre dels ulls, com si estiguessin girats del revés. No té ni celles ni pestanyes. El nas és massa gros en proporció a la cara, i una mica de patata. Als laterals del cap, allà on hi hauria d'haver les orelles, sembla com si li haguessin fet un plec amb unes alicates gegants i li haguessin deixat la part del mig de la cara enfonsada. No té pòmuls. Té dos plecs molt marcats que li baixen des del principi del nas fins a la boca i que fan que sembli com de cera. Hi ha gent que es pensa que s'ha cremat en un incendi. Sembla que les faccions se li estiguin desfent, com els regalims de cera que es fan a les espelmes. Les múltiples operacions que li han fet per corregir-li el paladar li han deixat unes quantes cicatrius al voltant de la boca. Les dents de dalt les té petites i molt separades. Té una sobremossegada severa i una mandíbula molt més petita del normal. La barbeta la té petitíssima.
Psicològicament, és més madur que qualsevol dels nens i nenes de la seva edat, encara que a vegades es comporta com un nen petit perquè mai s'ha hagut d'enfrontar a res i ara en algunes circumstàncies es veu sol. Raona com ho faria un adult i dóna més valor als fets de les persones que no pas a les paraules. Té una gran capacitat intel·lectual, especialment per les matemàtiques.

3- Quina valoració personal faries d'aquest llibre? A qui el recomanaries? 

És un dels millors llibres que m'he llegit mai. M'ha agradat molt, és fàcil i ràpid de llegir i molt emotiu. L'autora (R.J Palacio) ha aconseguit transmetre'm els sentiments del protagonista i m'ha fet reflexionar sobre l'actitud que hem de tenir envers les altres persones i sobre com som nosaltres. Mentre el llegeixes et sents com si estiguessis immers en la història i sents ànsia per continuar la lectura.  La història és fàcil de seguir i està molt ben redactada. L'únic que trobo innecessari és l'existència d'una petita història paral·lela, la de la seva germana Via, relacionada amb la seva parella, una obra de teatre i les seves amigues de la infància.
Encara que tingui 416 pàgines penso que podria ser un bon llibre com a lectura obligatòria i que agradaria molt als alumnes. Us el recomano.

Manel Jové 4t ESO A



dimarts, 3 de desembre del 2013

BARCELONA 1714

Què és el més interessant?
En resum tot el llibre és interessant, però el més interessant ha estat conèixer la història del que celebrem el dia 11 de setembre i la història particular de l’Eudald, la Clara i el Jaume.
 
Per què et vas decidir per aquest llibre i què és el que et va cridar més l’atenció?
Em va cridar molt l’atenció el títol quan el vaig llegir, perquè és la data de la Diada de Catalunya i em va semblar que podia ser bonic conèixer-la en més profunditat. N’estava una mica informat gràcies a notícies i diaris i vaig decidir de llegir-lo a veure si el que havia sentit era veritat o només una simple llegenda.
 
Aquest és l’argument

El llibre es centra el setge de Barcelona durant la Guerra de Successió en què s’enfrontaven Àustries i Borbons. Catalunya es va posar al costat dels Àustries que van ser els perdedors d’aquella guerra.

El llibre comença amb un senyor a qui han enviat una carta. En aquesta carta hi havia l’opinió d’un noi que havia llegit el seu manuscrit sobre la guerra de successió, entre el duc de Berwick i Barcelona. Llavors el senyor comença explicar la història: Era el 6 de juliol del 1714 i el duc de Berwick ha arribat a Catalunya per rellevar el duc de Pòpuli, que intenten conquerir Barcelona. 

La ciutat de Barcelona està assetjada per aquestes tropes franceses i la gent passa molta fam i fins i tot moren. Hi ha diferents comandaments a Barcelona que intenten aguantar la ciutat, però les muralles estan malmeses i són pocs per defensar-la. Alguns són partidaris de defensar-la a ultrança, com l’Eudald i el Francesc Mas i Duran, mentre altres com el capità Vidal no estan convençuts de poder resistir i guanyar. 

Les coses es posen negres per a la ciutat de Barcelona i decideixen evacuar els civils i amb ells marxa el capità Vidal. Però la Clara i el Jaume, dona i fill de l’Eudald Mas i Duran es queden perquè volen continuar defensant la ciutat. Val a dir, que aquesta família són els protagonistes principals de la història.

Els francesos volen entrar pel Portal Nou que està destruït però els catalans amb sort i moltes ganes repel·leixen l’atac. Però l’Eudald fa marxar el seu fill i la seva dona per seguretat. En la fugida troben la resta de gent evacuada de la ciutat i el capità Vidal amb ells. El Capità Vidal està interessat en la Clara però ella es manté ferma i decideix tornar a la ciutat amb el seu marit, encara que hagi de morir per defensar-la. Així que tornen a Barcelona la Clara i el seu fill Jaume.

Barcelona està en plena batalla i mare i fill busquen l’Eudald. El Capità Vidal torna a trobar-los i s’intenta emportar la Clara, però el seu fill Jaume amb l’escopeta la defensa i la salva.
Finalment s’explica la batalla de l’Onze de Setembre, que és la diada que els catalans celebrem. Fou una batalla molt dura on els catalans van lluitar fins a la mort. Finalment però, van haver de capitular i pactar la rendició. L’Eudald, tot i estar malferit, al final sobreviu i pot reunir-se amb la seva família.

En aquest llibre s’esmenten molts noms de personatges insignes catalans de l’època, com per exemple Rafel de Casanova. Donat que el resum ha de ser breu no puc explicar tots els detalls.

Tot i ser la història d’una derrota, la tenacitat i la disposició dels catalans per defensar-se fins a darrera hora ha estat sempre un motiu d’orgull.

·        Per què el llibre té aquest títol? 

Perquè és un llibre d’història el qual explica històries reals i aquest llibre porta la data i el lloc d’on va passar. Jo li hagués posat un títol més original.

·        Amb quin personatge et sents més identificat i per què: 

Amb el Jaume, perquè és un noi molt valent i amb ganes de defensar la gent que estima i la seva terra.

Xavier Castellnou i Teixidó 2n C