dimecres, 12 de febrer del 2014

TRUCANT A LES PORTES DEL CEL Jordi Sierra i Fabra



RESUM

Aquesta novel·la tracta d’una jove espanyola, la Sílvia, decideix anar-se’n a l’Índia per treballar a una cooperativa mèdica.  Els seus pares no estaven d’acord amb el fet de que se n’anés a l’Índia però ella ho va fer per explorar i tenir una gran experiència.
Quan arriba allà, coneix l’Elisabet Roca, una dona que té molta més experiència que la Sílvia en aquest món i l’ajuda a instal·lar-se a la seva residència. Al dia següent va conèixer a la Viji, una cooperant índia, i al Leo que era un cooperant espanyol. En Leo i la Sílvia no es porten gaire ja que en Leo li té una mica d’enveja a la Sílvia perquè, al ser una noia rica, pot acabar la seva carrera sense problemes en canvi ell al ser pobre havia de demanar una beca que segurament li denegarien.
La Viji i la Sílvia es van fer molt amigues, així que la Viji li va presentar la seva germana petita Narayan. Aquesta estava a punt de casar-se. Un dia, les dues germanes i la Sílvia van anar a passejar per aquella zona. Li van ensenyar una casa molt gran, gairebé com un palau, i li van explicar la història de l’amo d’aquella casa que es deia Mahendra. Mahendra. Era un home ric que es va quedar vidu i va perdre tres fills. La seva dona i els fills van morir en un accident en aquell llac que hi havia prop de casa seva.  Com que la Sílvia tenia moltes ganes de veure aquella casa de més a prop, les germanes la van acompanyar. De sobte, va aparèixer l’amo de la casa i les dues acompanyants es van escapar ràpidament.  La Sílvia i l’amo d’aquell palau es van fer amics, i Mahendra va dir a la Sílvia que s’assemblava molt a la seva dona que havia mort en aquell accident.
La Sílvia estava esgotada, ja que havia de treballar moltes hores per poder ajudar al màxim de persones possible. La protagonista era molt afectuosa i quan moria algun dels seus pacients es posava molt trista. Un dia, va morir una nena, la Sahira,  que va conèixer a l’hospital. La Sílvia es va posar molt trista i en Leo l’intentà consolar. En aquell moment, la Sílvia va pensar que en Leo estava enamorat d’ella.
Un dia, la Sílvia se’n va haver d’anar a Mysore, un poble proper, per a treballar. Uns homes la segresten, però per sort no li van fer res només li van robar la llanterna i els diners i la van deixar anar. Al dia següent la Sílvia es troba amb un dels segrestadors a casa del Mahendra, però la Sílvia aconsegueix que no li facin res. Al cap d’un temps un home li porta la llanterna a la residència. La Sílvia estava molt deprimida ja que no sabia a qui realment estimava Leo, a Mahendra o al seu nòvio.
Uns dies abans que  Sílvia torni a Espanya pateix un desmai a causa de l'estrès i en Leo s'encarrega de cuidar-la. Mahendra convida a sopar a Sílvia li demana un petó per tenir un record d'ella, però Silvia s'hi nega perquè té por a fer-li mal ja que segurament no tornaria a l’índia. Un matí  apareix  amb Mahendra tot ensangonat. En aquest moment, la Sílvia té un gran embolic de sentiments i té una discussió amb Leo sobre els seus sentiments amorosos. Per sort en Mahendra es va poder recuperar. La Sílvia va anar a visitar   Mahendra i li va fer aquell petó que li va demanar.
El llibre acaba amb una conversa amb en Leo dient-li que no es preocupés que tot li anirà bé per Espanya.

DESCRIPCIÓ  FÍSICA I PSICOLÒGICA DE LA PROTAGONISTA

La protagonista, que es diu Sílvia, és una estudiant de medicina de dinou anys que decideix anar-se’n un estiu a treballar de cooperant a l’Índia.
Segons ens descriu el llibre la Sílvia és una noia morena i alta, que no es preocupa gaire pel seu físic ja que als matins no es maquilla, només es renta la cara.
És una noia coratjosa i independent, ja que no li va importar que tota la seva família i el seu nòvio  li diguessin que no hauria d’anar a l’Índia, es va guiar pels seus sentiments i va fer el que ella creia correcte.  En un moment de la història també es mostra molt sensible amb la gent malalta i la gent pobra i fa tot el que pot i més per alegrar el màxim possible a aquella gent tan pobra.
La Sílvia està en un moment de la seva vida en què es troba una mica confosa, ja que no es pot decidir entre el seu nòvio que l’esperava a Espanya (l’Artur), en Leo (el cooperant que treballava amb ella) i en Mahendra (l’home ric hindú).


RELACIÓ DEL CONTEXT DEL LLIBRE AMB LA REALITAT

Considero aquest llibre una novel·la molt realista en què es mostra la gran quantitat de pobresa que hi ha en aquest món i l’escassedat de solidaritat que tenim la població que vivim en països desenvolupats.
Es mostra molt bé com viu la gent de l’Índia: amb una escassa alimentació, sense cases dignes, sense escoles ben construïdes... Tampoc hi ha els productes i estris necessaris per a curar la gent i en molts casos es veu que una malaltia que aquí es pot curar amb una setmana de medicació allà pot ser mortal.
També explica una mica de la cultura hindú ja que explica que una noia de 14 anys ja s’estava preparant per a casar-se i per anar-se’n a viure amb el seu marit, mentre que aquí una noia en aquesta edat encara està estudiant i ni tan sols pensa amb casar-se.
Aquesta novel·la fa reflexionar sobre les grans desigualtats del món tot i estant al segle XXI, ja que en els països desenvolupats vivim mitjanament bé cobrint totes les necessitats essencials, en canvi en països com l’Índia no tenen ni per menjar.

OPINIÓ PERSONAL

M’ha agradat molt aquest llibre perquè mostra les desigualtats socials i, per sort, hi ha persones com la Sílvia que intenten millorar el món en què vivim.
És un llibre interessant en què aprens la cultura de gent que viu a l’altra punta del món.
El meu personatge preferit és la Sílvia ja que la considero una noia molt responsable i lluitadora que pensa amb la resta del món.
La millor part de la novel·la és quan la Sílvia plora per la mort d’aquella nena ja que es demostra completament que ella té un gran cor.


OMAIMA DRAIBIN 4t ESO A

dimarts, 11 de febrer del 2014

Barcelona 1714



                     Títol: Barcelona 1714. L’Onze de Setembre.
 Autor/a: Oriol Garcia i Quera
Editorial: Casals

Què és el més interessant:

En resum tot el llibre és interessant, però el més interessant ha estat conèixer la història del que celebrem el dia 11 de setembre i la història particular de l’Eudald, la Clara i el Jaume.

Per què et vas decidir per aquest llibre i què és el que et va cridar més l’atenció:

Em va cridar molt l’atenció el títol quan el vaig llegir, perquè és la data de la Diada de Catalunya i em va semblar que podia ser bonic conèixer-la en més profunditat. N’estava una mica informat gràcies a notícies i diaris i vaig decidir de llegir-lo a veure si el que havia sentit era veritat o només una simple llegenda
        
 Argument 

El llibre es centra el setge de Barcelona durant la Guerra de Successió en què s’enfrontaven Àustries i Borbons. Catalunya es va posar al costat dels Àustries que van ser els perdedors d’aquella guerra.

El llibre comença amb un senyor que li han enviat una carta. En aquesta carta hi havia l’opinió d’un noi que havia llegit el seu manuscrit sobre la guerra de successió, entre el duc de Berwick i Barcelona. Llavors el senyor comença a explicar la història: Era el 6 de juliol del 1714 i el duc de Berwick ha arribat a Catalunya per rellevar el duc de Pòpuli, que intenten conquerir Barcelona.

La ciutat de Barcelona està assetjada per aquestes tropes franceses i la gent passa molta fam i fins i tot moren. Hi ha diferents comandaments a Barcelona que intenten aguantar la ciutat, però les muralles estan malmeses i són pocs per defensar-la. Alguns són partidaris de defensar-la a ultrança, com l’Eudald i el Francesc Mas i Duran, mentre altres com el capità Vidal no estan convençuts de poder resistir i guanyar.

Les coses es posen negres per a la ciutat de Barcelona i decideixen evacuar els civils i amb ells marxa el capità Vidal. Però la Clara i el Jaume, dona i fill de l’Eudald Mas i Duran es queden perquè volen continuar defensant la ciutat. Val a dir, que aquesta família són els protagonistes principals de la història.

Els francesos volen entrar pel Portal Nou que està destruït però els catalans amb sort i moltes ganes repel·leixen l’atac. Però l’Eudald fa marxar el seu fill i la seva dona per seguretat. En la fugida troben la resta de gent evacuada de la ciutat i el capità Vidal amb ells. El Capità Vidal està interessat en la Clara però ell a es manté ferma i decideix tornar a la ciutat amb el seu marit, encara que hagi de morir per defensar-la. Així que tornen a Barcelona la Clara i el seu fill Jaume.

Barcelona està en plena batalla i mare i fill busquen l’Eudald. El Capità Vidal torna a trobar-los i s’intenta emportar a la Clara, però el seu fill Jaume amb l’escopeta la defensa i la salva.

Finalment s’explica la batalla de l’Onze de Setembre, que és la diada que els catalans celebrem. Fou una batalla molt dura on els catalans van lluitar fins a la mort. Finalment però, van haver de capitular i pactar la rendició. L’Eudald, tot i estar malferit, al final sobreviu i pot reunir-se amb la seva família.

En aquest llibre s’esmenten molts noms de personatges insignes catalans de l’època, com per exemple Rafel de Casanova. Donat que el resum ha de ser breu no puc explicar tots els detalls.Tot i ser la història d’una derrota, la tenacitat i la disposició dels catalans per defensar-se fins a darrera hora ha estat sempre un motiu d’orgull.
      
Per què el llibre té aquest títol:

Perquè és un llibre d’història el qual explica històries reals i aquest llibre porta la data i el lloc d’on va passar. Jo li hagués posat un títol més original.

Amb quin personatge et sents més identificat i per què:
Amb el Jaume, perquè és un noi molt valent i amb ganes de defensar la gent que estima i la seva terra.


Xavier Castellnou i Teixidó 2n C