dimarts, 12 de març del 2013

L’estrany





-       Títol: L’estrany.
-       Autor/a: Jordi Sierra i Fabra
-       Editorial: Barcanova

-       Què és el més interessant: la història de misteri sobre l’hoste d’en Daniel i la seva mare, el senyor Víctor. Però sobretot el final, perquè et fan creure que el senyor Víctor és un alienígena, i al final te n’adones que és tan humà com qualsevol de nosaltres.

-       Per què et vas decidir per aquest llibre i què és el que et va cridar més l’atenció: Em vaig decidir a llegir aquest llibre perquè em va despertar curiositat el títol i la imatge de la portada que consta d’un home amb barret i un fanal. A més a  més, pel petit resum de la contraportada  em va semblar que havia de ser una història interessant.

-       Argument : Es tracta d’un nen que es diu Daniel, que viu sol amb la seva mare perquè el seu pare està tancat en una presó. Feia poc hi havia hagut una guerra al país i el pare era del bàndol dels perdedors. El país està sotmès a una dictadura que anomenen “El nou ordre” i que controla tot i a tothom, amb moltes prohibicions i molta repressió per als que no la recolzaven. Com van escassos de diners, relloguen una habitació a un senyor que no coneixen de res que es diu Víctor. En Daniel està molt intrigat amb aquest personatge que és una mica estrany, i està envoltat de misteri. Per això es dedica a espiar-lo i seguir-lo, i al final arriba a la convicció que és un ésser d’un altre món que ha vingut a la Terra per investigar i conèixer els humans. El senyor Víctor i el Daniel es fan amics, i quan el senyor descobreix que el Daniel l’està espiant i creu que és un alienígena, no li ho nega i li demana que li guardi el secret.

El Daniel pensa que el vindran a buscar en un plat volador i està molt emocionat. Però un dia la polícia del “Nou Ordre” ve a buscar al senyor Víctor i interroguen el Daniel i la seva mare perquè el seu hoste ha desaparegut i segons la policia aquest és perillós i té documentació falsa. El Daniel s’escapa i busca el senyor Víctor per ajudar-lo a marxar cap al seu planeta.
Al final descobreix que el senyor Víctor no és un alienígena sinó un científic molt intel·ligent que no està d’acord amb les autoritats actuals del país, que ha utilitzat la casa del protagonista per amagar-se,i que intenta marxar a l’estranger per ajudar la gent del país des de fora. Enlloc d’una nau espacial, el ve a buscar un helicòpter i pot escapar. El Daniel va a la comissaria a buscar la seva mare, a qui han maltractat durant els interrogatoris, però com ella no sap absolutament res del senyor Víctor i el Daniel és un nen, al final, els deixen marxar.
El senyor Víctor des de l’estranger compleix la seva promesa i mitjançant pressions internacionals aconsegueix que alliberin molt presos, entre ells el pare d’en Daniel. Després de tres anys de repressió, la dictadura és enderrocada i el país torna a ser un lloc de pau i el senyor Víctor pot tornar de l’exili i passa a ser l’avi adoptiu del Daniel.
-       Per què el llibre té aquest títol: Perquè l’hoste que s’instal·la a casa del Daniel, el senyor Víctor, al principi li sembla estrany i envoltat de misteri; té una cama de ferro, una maleta amb doble fons,uns papers d’identificació falsos i comportament estrany.
-       Amb quin personatge t’has sentit més identificat i per què? M’he sentit identificat amb en Daniel, perquè és un nen curiós, investigador i es perd una mica per la boca, una mica com jo a vegades.

-       Què és el que t’ha agradat més? El que m’ha agradat més és el final totalment inesperat, perquè durant gran part de la història creus que el senyor Víctor és un alienígena i en realitat és un humà com tots nosaltres però que per protegir a en Daniel li deixa creure que és un ser extraterrestre.

-       A qui li recomanaries? Pràcticament a tothom, als que els agrada llegir i als que no, perquè és un llibre fàcil, molt entretingut i per això es llegeix ràpid. Però a més a més està molt ben escrit, és molt descriptiu i m’agrada el llenguatge utilitzat perquè està escrit des del punt de vista d’un nen.

Xavier Castellnou i Teixidó
1r C

8 comentaris: