divendres, 21 de març del 2014

LA METAMORFOSI de FRANZ KAFKA


BREU BIOGRAFIA DE L’AUTOR

 
Franz Kafka fou un escriptor d'origen jueu que escrivia en llengua alemanya. Va ser fill d’una família de comerciants sense cap tipus de problema econòmic. La seva narrativa assossegadora i simbòlica, escrita en alemany, va anticipar l'opressió i l'angoixa del segle XX. La seva influència ha fet que el terme 'kafkià' s'apliqui a situacions socials angoixants i grotesques. Va escriure diverses obres  com :  ‘El castell’, ‘La metamorfosi’ i ‘La colònia penitenciària’. 


RESUM DE L’OBRA


Un matí, en Gregor es va aixecar i va  adonar-se  que s’havia convertit en una espècie de monstre-insecte. Va decidir no anar a treballar i, inútilment, intentava sortir del llit. Més tard, els seus pares i un dels seus companys de feina, després de molts intents, van aconseguir entrar a la habitació en què es trobava el noi. Tots es van quedar sorpresos  pel seu aspecte físic i, la mare, fins i tot, es va desmaiar. Des de aquell moment, en Gregor va  quedar aïllat de la família i de la societat. No veia ni parlava amb als seus pares. Només mantenia una petita relació amb la seva germana que era la que li portava el menjar, però no parlaven gaire ja que, segurament, a ella li devia semblar molt incòmode. Només li deixava el menjar en un racó de la seva habitació i se’n anava. La serventa  de la casa no  va aguantar en Gregor, així que se’n va anar. Van portar una altra però tampoc volia veure’l així que també va acabant marxant, l’única que suportava en Gregor va ser la tercera, que no només el suportava, sinó que també l’alimentava i en tenia cura. La família tenia problemes econòmics, ja que en Gregor era el que anteriorment els mantenia econòmicament, així que es van veure obligats a llogar algunes de les seves habitacions. Gregor els va  comportar una sèrie de problemes ja que la gent es veia incòmoda vivint amb aquell  monstre. En Gregor  va decidir deixar de menjar per morir-se i, d’aquesta manera, ja no causaria més problemes a la seva família. Des d’aquell moment, la família va  realitzar un canvi de vida positiu.



SIGNIFICAT DEL TÍTOL


L’obra s’anomena ‘La transformació’.  Aquest nom es refereix al  moment, en què, al principi de l’obra el protagonista, en Gregor es transforma en un insecte-monstre. Aquesta transformació va suposar  un canvi total en la seva vida. Va haver de deixar la seva feina, va canviar la seva alimentació, no mantenia cap relació amb els seus pares.. Aquesta sèrie de canvis el van aïllar totalment del món en què vivia anteriorment i el deprimia cada vegada més.  També, es va realitzar una transformació de la seva vida a la part final de l’obra, quan en Gregor mor ja que es sentia inútil i que només molestava a la seva família.. En aquest moment el canvi que es realitza és positiu ja que la família oblida, d’alguna manera, en Gregor i comença a viure la seva vida.


INTERPRETACIONS


L’autor ens intenta representar en Gregor com una persona que es considera  irrellevant, com un insecte i  incapaç de demanar ajuda i relacionar-se amb la gent. Kafka ens transmet, a través d’aquesta obra, com la societat aïlla, psicològicament i físicament, a les persones que no tenen capacitat de fer vida normal, és a dir, treballar, sortir..  L’autor no volia transmetre’ns  precisament que en Gregor s’havia transformat en un insecte sinó que, per alguna causa (com ara, una malaltia), ell ja no podia fer vida normal, i això el feia sentir com un ésser inferior.

Intenta descriure la vida d’una persona (com ara un home o dona gran) que no té capacitat de moure’s i es queda sola en una habitació i a la qual ningú dóna l’atenció i l’amor que necessita.

Amb aquesta obra Kafka ens mostra la realitat  i discriminació social . 

OPINIÓ PERSONAL


Aquest llibre el considero molt interessant amb un gran missatge ètic. L’autor ha sabut fer molt bé aquesta gran metàfora entre un insecte i un home que es sent miserable i inútil. És un conte diferent als que acostumem a llegir ja que té molts missatges amagats sobre la tolerància i la marginació. També és una història que et  fa pensar, ja que l’autor no t’explica  directament en cap moment el missatge que vol transmetre.

M’ha fet reflexionar molt i adonar-me que mai hem de marginar a ningú, sigui com sigui, tingui la professió que tingui.

Suggereixo aquest llibre per a persones majors de 15 anys, ja que és fàcil de llegir però s’ha d’entendre el missatge que l’autor ens vol transmetre. 


OMAIMA DRAIBIN 4t A

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada